Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății și-a dat DEMISIA în urma scandalului de la Sf. Pantelimon / Ce spun Rafila și Ciolacu

Publicat: 14/08/2024, 10:45
Actualizat: 14/08/2024, 16:12

Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății a demisionat miercuri, în contextul anchetei deschise de procurori la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București. Ministrul Alexandru Rafila a declarat, la începutul ședinței de guvern de miercuri, că demisia vine în contextul „acuzațiilor grave care s-au întâmplat la Spitalul Pantelimon el fiind cel care a participat la control”.

UPDATE

În fruntea conducerii Corpului de Control al Ministerului Sănătății urmează să fie numit unul din inspectorii Direcției de Control, Marian Mateescu. Acesta va prelua funcția în urma demisiei lui Sorin Luca, precizează surse politice pentru Gândul.

UPDATE

Întrebat miercuri de jurnaliștii prezenți la Guvern, de ce a demisionat seful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, premierul Marcel Ciolacu a spus că așteaptă să afle de la ministrul Alexandru Rafila.

Presupun că informatiile pe care le-a dat ministrului nu au fost cele conforme cu realitatea. Eu am cerut prin Corpul de Control al primului-ministru toate documentele de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății, cum era și normal. Șeful Corpului de Control va trebui să-mi facă o informare legată de ce control s-a făcut acolo în urma sesizării din luna aprilie, a precizat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă ministrul Sănătății mai rămâne în funcție, premierul a declarat: „Haideti să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sorin Luca, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a demisionat miercuri pe fondul acuzațiilor aduse de procurori medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Ministrul Alexandru Rafila a luat act de această decizie unilaterală.

Întrebat despre demisia șefului Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că aceasta vine în contextul „acuzațiilor grave care s-au întâmplat la Spitalul Pantelimon el fiind cel care a participat acolo… Este cazul să demisioneze! A considerat că este oportun să-și dea demisia într-o astfel de situație”, a explicat ministrul Sănătății.

Decizia a fost luată după ce raportul controlului efectuat la spital a concluzionat că nu există semne de întrebare legate de moartea a peste 20 de pacienți în această unitate medicală.

Surse din Ministerul Sănătății au declarat pentru Gândul că vor urma și alte demisii, prima dintre acestea fiind cea a consilierului personal al lui Alexandru Rafila, medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Concluzii ale Raportului Corpului de Control

Urmare a dispoziției ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de control a Ministerului Sănătății a efectuat verificări la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București.

„În urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății:

1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

3. În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea activității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.

Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.

Nicio abatere profesională cu privire la cei 17 pacienți decedați, susține Comisia de analiză a Spitalului Clinic Pantelimon

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat în raportul său „nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente”.

Mai „rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate”.

Potrivit raportului, „se impune luarea de urgenţă de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern şi se consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

„Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani, fluctuaţia de cadre medicale – medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare – 66 cadre medicale, toate motivându-şi decizia de existenţă a unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională. Ca o consecinţă a acestei situaţii, au rămas în Secţia ATI doar un număr de 3 – 4 medici care să desfăşoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secţiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri şi bine pregătiţi profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră”, se mai arată în raportul citat.

Comisia mai punctează în raport că spitalul, prin conducerea sa, „trebuie să depună de urgenţă toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situaţie, situaţie ce este atât în detrimentul bolnavilor, cât şi a imaginii spitalului”.

Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta.

Știre în curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI:

Șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, audiată de anchetatori

Se încurcă „ițele” în DOSARUL Pantelimon. Decesele a cinci pacienţi morţi în ATI fuseseră deja reclamate la Parchet. STRATEGIA anchetatorilor

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spun procurorii britanici despre motivul pentru care românul a atacat și înjunghiat fetița de...
Schimbare RADICALĂ pentru Mihaela Borcea! Cum a apărut la plajă după problemele de sănătate. Ce...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Se urează “la mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare? Explicațiile preotului
De ce ar fi înjunghiat-o Ioan Pintaru pe fetița de 11 ani din Anglia. Ce...
Ce pensie va încasa un român care a muncit 40 de ani cu carte de...
Și-a parcat mașina într-un loc în care aveau acces doar maşinile de poliţie. Ce a...
Cutremurător! Au murit Dani și Dragoș! Sfârșit crunt pentru băieții de 18 ani
O adolescentă din Suceava și-a pus capăt zilelor de clanța ușii, după ce ar fi...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Polițiștii maghiari vânează mașinile cu numere românești? Pățania unui șofer din Cluj
Suspiciune de sabotaj la o baza militară germană. Unitatea de lângă Köln a fost închisă
SEMNAL găsit deasupra Pământului! Este ULUITOR ce au văzut
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Mare problemă la recalcularea pensiilor. Avertismentul care ar putea schimba tot
Momentul cu Dani și Mădălina de la Insula Iubirii, așa cum nu a putut fi...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Cât a dat Gabriela Cristea pe un prânz pentru patru persoane în portul din Corfu....
Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu vine în România anul acesta
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-a costat 10.000 de euro atunci când soţia mea a fost...
Veste proastă despre planetele din Calea Lactee